Cum puteţi prelungi durata de viaţă a unei saltele?
Aspectele cele mai importante ale unei saltele sunt confortul şi igiena. Confortul, pentru că este nevoie de o saltea potrivită, care sa nu ofere dureri de spate şi de pe care să vă treziţi dimineaţa voioşi şi odihniţi, pregătiţi pentru o nouă zi, iar igiena, pentru că lipsa acesteia duce cu precădere la lipsa confortului.
Salteaua este posibil cel mai utilizat obiect din casă, dat fiind faptul că este folosit cel puţin 6 ore pe zi. Pentru a o folosi o perioadă mai îndelungată este necesar de luat în considerare două aspecte importante:
1 Achiziţionarea unei saltele de calitate
2 Întreţinerea saltelei într-un mod corespunzător
Astfel, dacă urmaţi aceste reguli generale puteţi ajuta la menţinerea proprietăţilor saltelei dumneavoastră şi la durabilitatea acesteia:
1. Utilizaţi husa de protecţie. O husă va prelungi viaţa saltelei dumneavoastră, pe de o parte ajutînd la aerisirea acesteia, pe de altă parte protejînd-o de la elementele externe (praf, transpiraţie, celule moarte, etc.) şi ajutînd la aerisirea acesteia. Adiţional, prin faptul că o puteţi spăla periodic, astfel contribuiţi la menţinerea igienei generale în timpul somnului.
Deşi husa de protecţie ajută la aerisirea adecvată a saltelei, aerisirea zilnică a dormitorului este de asemenea recomandată. Iar atunci cînd schimbaţi lenjeria de pat, lăsaţi şi salteaua să respire puţin, astfel împiedicînd să reţină umezeala şi să acumuleze un miros neplăcut.
2. Întoarceţi salteaua periodic. La intervale de minim 6 luni întoarceţi salteaua atît de pe o parte pe alta, cît şi pe lungime, inversînd zona superioară, cu cea inferioară.
3. Curăţaţi destul de des salteaua. Aspirarea periodică a saltelei contribuie nu numai la durata de viaţă a acesteia, dar şi la asigurarea unui loc igienic pentru somn. Curăţarea periodică cu aburi a saltelei poate de asemenea să îmbunătăţească durata de viaţă a acesteia, pe lîngă curăţarea de pete şi murdărie. Reţineţi că dupa o astfel de curăţare salteaua trebuie lăsată să se usuce inainte să o îmbrăcaţi în husă protectoare.
4. Atunci cînd vorbim despre curăţarea petelor lichide de pe saltea, e mai complicat deja, deoarece nu este indicat să utilizaţi substanţe chimice lichide în acest scop şi nici apa din abundenţă, deoarece materialul saltelei se poate deteriora. Astfel, este indicat să încercaţi să curăţaţi salteaua de îndată ce aţi observat ca s-a pătat ceva pe aceasta. Curăţiţi pata cu un prosop de hîrtie, iar apoi folosiţi un săpun normal şi un burete uşor umed ca să îndepărtaţi pata, prin mişcări circulare. După aceasta aspiraţi întreaga zonă.
5. Nu îndoiţi salteaua atunci cînd o întoarceţi sau o curăţaţi, deoarece se poate deteriora. Plus la toate acestea, este indicat să nu se facă salturi pe saltea. Deşi este o activitate îndrăgită în special de copii, aceasta poate reduce semnificativ durata de viaţă a saltelei dumneavoastră.
Totuşi, trebuie să ştiţi că deşi respectaţi cu mare stricteţe aceste sfaturi, de regulă, termenul de exploatare a unei saltele este de la 5-10 ani, nici o saltea nu va dura o veşnicie, nici dacă aveţi o saltea din spumă memory, din spumă latex ori daca aveţi o saltea superortopedică.