Ce sunt saltelele cu arcuri individuale?
Deci, pentru a ne determina cu alegerea la ce tip de saltea ni se potriveşte mai bine este necesar de a face diferenţa dintre saltelele clasice cu arcuri şi cele cu arcuri individuale:
Sistemul de arcuri din saltelele clasice este interconectat, în sensul că presiunea pe care o suportă unul dintre arcuri este răspîndită în toată salteaua şi este resimţită şi de alte arcuri.
Acest fenomen determină arcuirea unei suprafeţe mai mari din saltea. De exemplu, în zona şoldurilor salteaua nu se mai mulează pe corp. Acelaşi fenomen provoacă şi micile salturi pe care le facem involuntar, în momentul în care ne mişcăm.
Ce reprezintă totuşi saltelele cu arcuri independente?
Saltelele cu arcuri independente oferă o mai mare rezistenţă şi durabilitate avînd proprietăţi ergonomice. Acest tip de saltele conţin arcuri ambalate individual, care acţionează separat: fiecare arc este îmbrăcat într-un sac ce are rolul de a amortiza presiunea pe care arcul o produce.
Astfel, modificarea poziţiei unui arc nu va afecta starea în care se află arcurile vecine.
Avantajele unei saltele cu arcuri individuale
- susţine corpul în toate punctele de sprijin, pentru ca fiecare arc se mişcă independent;
- se mulează pe modelul corpului: şoldurile şi umerii sunt scufundaţi, dar spatele rămane drept;
- scade tensiunea la nivelul capilarelor;
- susţine o bună circulaţie sanguină;
- în momentul în care o persoană se mişcă în timpul somnului, cealaltă persoană nu va simţi mişcarea, pentru că arcurile din partea lui de saltea nu îşi vor modifica poziţia.
Cum am menţionat, o saltea clasică cu arcuri Bonell, 40% din presiunea exercitată asupra unui punct se răspîndeşte pe arcurile colaterale. În cazul saltelelor cu arcuri independente 90% din presiune se exercită pe locul respectiv şi doar 10% se extinde colateral datorita materialelor de realizare.
Aceste saltele sunt tratate împotriva bacteriilor, factorilor alergeni si a acarienilor.
Componenţa saltelelor cu arcuri
1. Stratul de la exterior
2. Miezul
3. Stratul de rezistenţă
Miezul este cel care face diferenţa între saltele. În cazul acestor saltele, el este format din arcurile care susţin efectiv corpul. Acestea sunt de obicei din spire de arc din oţel, şi sunt învelite cu anumite materiale care au rol de amortizor. Dacă miezul are arcuri scurte, cu spire puţine, salteaua rezultată va fi una rigidă. Nivelul optim este de 14 spire: la această dimensiune a arcurilor, salteaua este elastică şi confortabilă. Saltelele medii ca duritate conţin, de obicei, între 800 şi 1400 de arcuri individuale. În saltelele dure, pot fi încorporate chiar şi 3.500 de arcuri.
Aceste saltele sunt fabricate în Republica Moldova, producătorul dispunînd de capacităţi de producţie suficiente pentru a satisface cerinţele oricărui client, utilajelele sunt de înaltă performanţă ce acoperă toate cerinţele impuse de standardele Uniunii Europene.